Varlık Sınıfı

HomeTerimler

Varlık Sınıfı

Varlık Sınıfını Anlamak   Basitçe söylemek gerekirse, varlık sınıfı, karşılaştırılabilir finansal menkul değerlerin grupla

Boğa Piyasası
Akıllı Para
Nominal Getiri Oranı
Varlık Sınıfını Anlamak
 
Basitçe söylemek gerekirse, varlık sınıfı, karşılaştırılabilir finansal menkul değerlerin gruplaşmasıdır. IBM, MSFT, AAPL borsa gruplaşmasına bir örnektir. Varlık sınıfları ve varlık sınıfı kategorileri genellikle birlikte ifade edilir. Aralarında genellikle çok az bir korelasyon (ilişki) vardır. Hatta bazı durumlarda farklı varlık sınıfları arasında negatif bir korelasyon meydana gelir. Bu özellik, yatırım alanı için tamamlayıcı bir unsurdur.
Finansal danışmanlar, yatırım araçlarını, çeşitlendirme amacıyla kullanılan varlık sınıfı kategorileri olarak görürler. Her varlık sınıfının farklı bir risk doğurması, yatırım özelliklerinin getiri sağlaması ve herhangi bir piyasa ortamında farklı bir performans ortaya koyması beklenir. Getiri düzeyini en üst düzeye çıkarmak isteyen yatırımcılar, bunu, genellikle varlık sınıfı çeşitlendirmesi yoluyla portföy riskini azaltarak yaparlar.
Finansal danışmanlar, yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmelerine yardımcı olmak için varlık sınıfı konusuna ehemmiyet gösterir. Farklı varlık sınıflarının farklı nakit akışları ve değişken risk dereceleri vardır. Birkaç farklı varlık sınıfına yatırım yapmak, yatırım seçimlerinde belirli bir çeşitlilik sağlar. Çeşitlendirme, riski azaltır ve getiri olasılığını artırır.
 
ÖNEMLİ BİLGİLER
 
  • Varlık sınıfı, benzer özellikler gösteren ve aynı yasa ve düzenlemelere tabi olan bir yatırım gruplaşmasıdır.
  • Hisse senetleri (borsalar), sabit gelir (tahviller), nakit ve nakit benzerleri, gayrimenkul, emtialar, vadeli işlemler ve diğer finansal türevler varlık sınıflarına örnek olarak gösterilebilir.
  • Aralarında genellikle çok az bir korelasyon (ilişki) vardır. Hatta bazı durumlarda farklı varlık sınıfları arasında negatif bir korelasyon meydana gelir.
  • Finansal danışmanlar, yatırımcıların portföylerini çeşitlendirmelerine yardımcı olmak için varlık sınıfı konusuna ehemmiyet gösterir.
 
Varlık Sınıfı ve Yatırım Stratejisi
 
Alfa (üst düzey) istihdam yatırımı yapmayı hedefleyen yatırımcılar, alfa getirisi elde etmeye odaklanmış yatırım stratejileri kullanır. Yatırım stratejileri, yatırım seçeneklerinin belirli bir ölçüt grubuna göre tanımlanmasına ve sınıflandırılmasına yardımcı olan büyüme, değer, gelir veya diğer çeşitli unsurlara bağlanabilir. Bazı analistler kriterleri, hisse başına kazanç (EPS) veya kazanç/fiyat (K/E) oranı gibi performans veya değerleme (değer biçme) ölçütleriyle ilişkilendirir. Diğer analistler performansla o kadar ilgilenmez, bunun yerine varlık türü veya sınıfıyla ilgilenir. Belirli bir varlık sınıfına yapılan yatırım, belirli bir özellik kümesi gösteren bir varlığa yapılan yatırımdır. Sonuç olarak, aynı varlık sınıfındaki yatırımlar benzer nakit akışlarına sahip olma eğilimindedir. 
 
Varlık Sınıfı Türleri
 
Hisse senetleri, borsalar, tahviller, sabit getirili menkul kıymetler, nakit, pazarlanabilir menkul kıymetler ve emtialar en likit varlık sınıflarıdır ve bu nedenle en çok kote edilen varlık sınıfları da bunlardır. Ayrıca gayrimenkul, değerli envanter, sanat eserleri, damgalar ve bazı diğer ticari tahsilatlar gibi alternatif varlık sınıfları da mevcuttur. Bazı analistler ayrıca, yüksek riskli yatırım fonlarına, risk sermayesine, kitle kaynaklarına veya kripto para birimlerine yapılan herhangi bir yatırımı da, alternatif yatırımlara örnek olarak gösterir. Bir varlığın likiditesinin geri dönüş potansiyeli hakkında belirsizlik ifade etmesi, varlığın nakde çevrilmesi için alıcı bulmanın daha fazla zaman alabileceği anlamına gelir.
 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: