HomeTürkiye Ekonomisi

Tekno B2B, ekosistemimizi geliştirmede önemli bir potansiyel oluşturdu

[...] destekliyor musunuz? Destekliyorsanız bu süreçleriniz nasıl işliyor, yerelden globale çıkardığınız ürünler hizmetler var mıdır? Vodafone Türkiye

Bakan Varank duyurdu: 200 bin TL hibe verilecek
TÜSİAD: Perakendede e-ticaret 31,5 milyar liraya ulaştı
Halkbank Spotify’a Abone Olamıyorum

[…] destekliyor musunuz? Destekliyorsanız bu süreçleriniz nasıl işliyor, yerelden globale çıkardığınız ürünler hizmetler var mıdır? Vodafone Türkiye olarak yerli firmalar için ne tür imkân ve fırsatlar sunuyorsunuz? Yerli firmalar için geliştirdiğiniz iş birliği projeleri var mıdır, varsa nelerdir?

Hasan SÜEL: Vodafone Türkiye olarak yerli ve milli ürün ekosisteminin büyümesini önceliklerimizden biri olarak görüyoruz. Yazılım ve donanım alanında atılacak adımların ülkemizde yerli üreticilerle hayata geçirilmesini, teknoloji alanında ülkemizin dünyada söz sahibi olması açısından önemli buluyoruz.

Bu çerçevede tüm yerli üreticilerle görüşüyor iş birliği fırsatları yaratıyoruz. Bununla birlikte bu üreticilerin devletimiz tarafından desteklenmeye devam edilmesinin de önemli olduğunu düşüyoruz. Bu noktada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bu alandaki liderliğinden dolayı teşekkür etmek […] çalışan yerli ve milli firmalarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye’yi dijitalleşme liginde hızlı adımlarla tırmandıracak olan 5G uygulamaları, daha şimdiden mevcut şebekemiz üzerinde çalışmaya başladı.

Diğer yandan 2017’de başlattığımız KOBİ seferberliği ile yerli üretimde KOBİ’leri odağımıza aldık. Şirket içinde kurduğumuz Yerlileştirme Komitesi ile satın alma süreçlerimizde yerli üreticileri pozitif ayrımcılık yaparak önceliklendiriyoruz. Bu odağımızla yerli tedarikçimiz olmak için başvuran her iki şirketten birini ekosistemimize dahil ettik. İTÜ Vodafone Future Lab inovasyon merkezimizde de yine yaklaşık 30 yerli girişimci iş ortağımızla birlikte geleceğin teknolojilerine dayalı çözümler geliştiriyoruz. Bakanlığımız ve BTK iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz TEKNO B2B etkinliği ile tüm yerli teknoloji geliştiren firmaları da ekosistemimize katılmaya davet ettik. Tedarik zincirimize katılabilecek yerli üreticilerle iş birliği yaparak, potansiyellerini artırmayı ve bu potansiyeli yurtdışına taşımayı hedefliyoruz. Dileğimiz, dijital geleceği yerli ürün ve hizmetlerle karşılayabilmek. Vodafone olarak, yerli üretimi desteklemeye, yerli firmalarla birlikte büyümeye devam edeceğiz.

ICT […] oranlar belirlendi ve bu 4,5G ihalesinde de yerlilik oranı aynı şekilde artarak devam etti. Siz bu süreçte şartnamede belirtilen oranları uygulayabildiniz mi? Bu süreçte karşılaştığınız en önemli sorun/sorunlar nelerdi? Karşılaştığınız zorlukları aşmak için yerli tedarik sistemi çalışmalarınız oldu mu?

Hasan SÜEL: Mobil telekom operatörlerinin 4.5G yetkilendirmesinde en önemli yükümlülüğü; hızlı bir şekilde ihtiyaç duyulan şebeke altyapısını kurmak ve vatandaşlarımıza en ileri […] faaliyet gösteren firmalarla biraraya geldiniz. Tekno B2B’ye ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Ankara’da gerçekleştirdiğiniz Tekno B2B etkinliğini Türkiye’nin diğer bölgelerine de yaymayı düşünüyor musunuz?

Hedefimiz; yeni nesil teknolojilerde yerli üretimin desteklenmesi için KOBİ’lerden sonra teknokentlerde yerli teknoloji üreten firmaları da dahil ederek ekosistemimizi genişletmek. Bu doğrultuda, Ankara’da gerçekleştirdiğimiz ilk Tekno B2B etkinliğini birçok yeni iş birliğine vesile olması açısından son derece değerli buluyoruz. Yerli teknoloji ekosistemimizi geliştirmemiz açısından önemli bir potansiyel oluşturan Tekno B2B etkinliklerini desteklemeye ve yaygınlaştırmaya her zaman hazırız. Vodafone olarak, global tecrübelerimizi […] akılla birleştirerek değer yaratmaya devam edeceğiz.

ICT MEDIA: Tekno B2B etkinliğinde firmalarla birebir görüşeler yaptınız. Bu görüşmeler Vodafone açısından verimli geçti mi? Görüşmeler sonucunda kaç firmayla, hangi alanlarda, ne tür iş birlikleri yaptınız? Bu görüşme süreçlerinde firmalarda ki muhtemel zayıf/güçlü yanlarını ve birtakım eksikliklerini görmüşsünüzdür… Katılan firmalar da gördüğünüz öne çıkan, dikkatinizi çeken konular nelerdi…?

Hasan SÜEL: 21 Mart tarihinde BTK’nın […] eko sistemine dahil olacak yerli firmalarda hangi şartları, özellikler arıyorsunuz, kriterleriniz nelerdir?

Hasan SÜEL: Bugüne kadar ülkemizin yerli ve milli üretim potansiyelini açığa çıkarılması ve mevcut ile potansiyel üreticilerin yükümlülüklerimizden doğan fırsatlar konusunda bilgilendirilmesi amacıyla sektöre yönelik organizasyonlar gerçekleştirdik. Bu kapsamda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun ev sahipliğinde “2023 Hedeflerine Doğru: Dijital Dönüşüm için Yerli Yatırım Gücü” başlıklı bir etkinliğimiz oldu. Yine geçtiğimiz Mart ayında, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı himayesinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun ev sahipliği ile, “TEKNO B2B” etkinliği düzenledik. Bu etkinliğe KOBİ’lerden sonra teknokentlerde yerli teknoloji üreten yazılım ve donanım firmalarını dahil ettik. Son olarak da Nisan ayında gerçekleştirilen “Kamu BİB’21 Yerli ve Milli Teknolojiler Zirvesi”nde Vodafone ana sponsor olarak yer aldı. Vodafone ekosistemine dahil olacak yerli firmalarda, firma eğer KOBİ ise Küçük ve Orta ğlçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’ndan ilgili dönem itibariyle KOBİ olduğunu gösterir belgesi isteniyor. Ayrıca, tedarikçinin ana sözleşmesindeki faaliyet alanında “ürün veya sistem geliştirmek” ifadesinin veya yine aynı anlama gelebilecek, “üretim yapmak, imalat, standart geliştirmek, yazılım yapmak, yazılım geliştirmek, tasarım […] da devam ediyoruz. Vodafone Türkiye olarak başından beri yerli ve milli ürün alımı konusunu, ilgili yükümlülükten bağımsız olarak değerlendirdik. Global bir şirketin parçası olmanın getirdiği avantajla, yerli üreticilere küresel piyasalarda iş yapmanın kapısının açma imkân ve potansiyelimiz olduğunu da hatırlatmak isterim.

Bu süreçte devletin yerli ve milli bir ekosistem oluşturmak üzere ilgili tüm paydaşları bir araya getirmesi ve uygun teşvik mekanizmaları […]

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: