Tasarruf için Start Up Gibi Hareket Etmeli

HomeTürkiye Ekonomisi

Tasarruf için Start Up Gibi Hareket Etmeli

İnsan Yönetimi Zirvesi” PERYğN Bursa tarafından Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Zirvede konuşan Para Durumu v

BUÜ Teknik Bilimler MYO’dan Uluslararası Moda Tasarım Programı
Başkan Erdoğan’ın açıkladığı 100 milyarlık kaynak setinin detayları
Muhammed bin Zayid: BAE ile Suudi Arabistan’ı geleceğimiz birleştiriyor

İnsan Yönetimi Zirvesi” PERYğN Bursa tarafından Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Zirvede konuşan Para Durumu ve Moneye Kurucusu ğzlem Denizmen, “KOBİ’lerde tasarruf denilince ilk akla gelen çalışan sayısını azaltılması. Oysa gerçek tasarruf, kaynakların doğru kullanılması ile olur. Şirketlere kriz dönemlerinde Start Up’lar gibi hareket etmelerini öneriyorum. Start Up’ların pek parası yoktur ve ellerinde olanla geçinmeye çalışırlar. Bu da onları yenilikçi ve yaratıcı çözümler aramaya iter’ dedi.

Şirketlerin bütçeyi kısmak yerine Start Up’lar gibi yenilikçi çözümlere odaklanmasının önemine dikkat çeken Denizmen, “Sıfır bazlı bütçe gibi farklı bütçe yöntemleri denenebilir. Bizde bütçe yapılırken genellikle önceki yılın bütçesi temel alınır ve onun üzerinden çalışma yapılır. Geçen yıl bu projeye X lira harcadık, bu yıl bunun yüzde 20 ya da yüzde 30 altını harcayıp tasarruf edelim diye düşünülür. Oysa o projeyi sıfırdan ele alıp, bugünün şartlarına göre yeniden değerlendirmek ve analiz etmek gerekir. Tasarruf edilecekse de doğru kalemlerden tasarruf edilerek projenin sürekliliği sağlanır. […] kurumlardan bireylere doğru yönlendiren yeni bir akım var. Çalışanı serbest bırakarak, harcamaları hatta izin sürelerini bile kendilerinin belirlemesine izin veriyor. Bu tarz yeni yaklaşımlar da değerlendirilebilir “dedi.
Nakit akışı kraldır
Kobi’ler için en önemli önceliğin nakit akışı olduğunu belirten Denizmen, “Wall Street’te çalışmaya başladığımda bizi eğitime aldılar ve ilk öğrettikleri cümle “nakit akışı annenizden bile önemlidir’ olmuştu. KOBİ’ler için de bulunduğumuz dönemde en önemli konu nakit akışıdır. Hatta kârdan bile önemlidir diyebiliriz. Elbette kâr edilmelidir ama kâr etmedi diye hiçbir KOBİ batmaz. Ama nakit akışını doğru yönetememek şirketlerin sonunu getirebilir. O yüzden ‘nakit akışı her şeyden önemlidir’ diyebiliriz”
Çalışanlar haftada 3 saat parasal konuları düşünüyor
Araştırmalara göre en iyi ekonomi koşullarda bile çalışanların iş yerinde haftada ortalama 3 saat parasal konuları düşündüğüne dikkat çeken ğzlem Denizmen, “Zor bir dönemden geçiyoruz. Çalışanları da düşünüp empati kurmak gerek; çalışanlar genellikle ihtiyaçları için toplu para istiyorlar. ğte yandan ‘parayı benim yerime devlet ya da çalıştığım kurum biriktirsin’ yaklaşımı var. […]

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: