Sermaye Yatırımı

HomeTerimler

Sermaye Yatırımı

Sermaye Yatırımları Nasıl Çalışır?   Sermaye yatırımı iki farklı şekilde tanımlanabilen kapsamlı bir terimdir:  

IMF’nin Türkiye için ‘büyüme’ yorumu
Finansal Hizmetlere Güven Endeksinde Artış Meydana Geldi
Fitch’ten ABD ve Çin açıklaması
Sermaye Yatırımları Nasıl Çalışır?
 
Sermaye yatırımı iki farklı şekilde tanımlanabilen kapsamlı bir terimdir:
 
  • Bir birey, bir risk sermayesi grubu veya bir finans kurumu, herhangi bir işletmeye sermaye yatırımı yapabilir. Bir miktar para, geri ödeme vaadi ya da elde edilen karların bir bölümünün karşılığında borç olarak verilir. Bu bağlamda sermaye, nakit anlamına gelir.
  • Bir şirketin yöneticileri, herhangi bir işletmeye sermaye yatırımı yapabilir. Şirketin daha verimli çalışmasına veya daha hızlı büyümesine yardımcı olacak uzun vadeli varlıklar satın alırlar. Bu bağlamda ise sermaye, fiziksel varlık olarak kabul edilir.
Sermaye yatırımı için her iki durumda da, bir yerlerden para gelmek zorundadır. Yeni bir şirket çok sayıda kaynaktan yatırım yapabilir. Bu kaynaklara risk sermayesi şirketleri, melek yatırımcılar ve geleneksel finans kurumları da dahil edilebilir. Sermaye, ürünleri daha da geliştirmek ve pazarlamak için kullanılır. Yeni bir şirket halka açıldığında, birçok yatırımcıdan büyük ölçüde sermaye yatırımı elde eder.
 
Yeni kurulan bir şirket kendi nakit rezervini kullanarak bir sermaye yatırımı yapabilir veya herhangi bir bankadan kredi talep edebilir. Halka açık bir şirket ise, sermaye yatırımını finanse etmek için bir tahvil düzenleyebilir.
 
Asgari veya azami sermaye yatırımı diye bir şey yoktur. Madencilik, kamu hizmetleri ve altyapı gibi sermayenin yoğun olduğu sektörlerdeki şirketler tarafından üstlenilen büyük projeler de başlangıç için finanse edilen para $100.000'dan milyonlarca dolara kadar çıkabilir.
 
[Önemli: Sermaye yatırımının bir şirkete sağladığı faydanın uzun vadeli olması amaçlanır, ancak yine de kısa vadeli olumsuzluklar meydana gelebilir.]
 

Özel Hususlar
 
Bir işletmenin sermaye yatırımı yapma kararı uzun vadeli bir büyüme stratejisidir. Herhangi bir şirket, sermaye yatırımlarını, gelecekteki büyümesini sağlamak planlar ve uygular.
 
Sermaye yatırımları genellikle operasyonel kapasiteyi arttırmak, pazardan daha büyük bir pay almak ve daha fazla gelir elde etmek için yapılır. Şirket aynı amaç için, başka bir şirketin tamamlayıcı faaliyetlerine yapacağı sermaye yatırımını hisse senedi şeklinde yapabilir.
 
Sermaye Yatırımının Dezavantajları
 
Sermaye yatırımı için ilk finansman seçeneği her zaman şirketin kendi işletme faaliyetlerinden gelen nakit akışıdır, ancak bu, beklenen maliyeti karşılamak için yeterli olmayabilir. Şirketin, herhangi bir iç açığı telafi etmek için dış finansmana başvurması daha olasıdır.
 
Sermaye yatırımının uzun vadede bir şirkete fayda sağlaması amaçlanır, ancak önceden de belirttiğimiz gibi, yine de kısa vadeli olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Yoğun, devam eden sermaye yatırımı kısa vadede kazanç artışını azaltma eğilimindedir. Bu eğilim, kamu şirketi hissedarlarının çok da hoşlandığı bir hareket değildir. Ayrıca, bir şirketin defter ve kayıtlara not ettiği toplam borç rakamlarını, hisse senedi sahipleri ve analistler çok yakından takip eder.
 
ÖNEMLİ BİLGİLER
 
  • Sermaye yatırımı, herhangi bir şirketin hedeflerine ulaşmak için elde ettiği bir miktar nakit olarak tanımlanabilir.
  • Aynı zamanda bir şirketin daimi varlık edinimini olarak da ifade edebilir.
  • Daimi varlık edinimi söz konusuysa, şirket kendi geleceğine yatırım yapıyor demektir.
 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: