Milli 5G adımlarımız- 1

HomeTürkiye Ekonomisi

Milli 5G adımlarımız- 1

[...] Bakanlığı’nın da büyük desteği ile ortaya konulan “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi” projesi. Büyük bir proje. 10 üniversit

Bankalardan art arda kararlar
Elini taşın altına koymak
Yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin ekonomi kurmayları belli oldu

[…] Bakanlığı’nın da büyük desteği ile ortaya konulan “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi” projesi. Büyük bir proje. 10 üniversite (ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi vb), 8 Teknokent ve 16 firma (KOBİ’ler ve ülkemizin arge devi HAVELSAN da dahil olmak üzere) projeye dahil. 500 mühendisin projede çalışması planlandı.

Ayrıca Aselsan’ın da ortağı olduğu ULAK A.Ş. milli 5G projesi üzerinde çalışıyor.

HTK Yönetim Kurulu Üyesi ve UUYM5G Proje Kurucu Üyesi Sayın İlhan Bağören’den UUYM5G projesi ile ilgili önemli bilgiler aldım.

UUYM5G […] üzere kümelenme deneyimi olan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın Bey ile BTK eski Kurul Üyesi Abdullah Raşit Gülhan Bey, endüstride yeterli birikim olduğunu görerek Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) adı altında 120 firmayı bir araya getirdiler.

Bu kümenin potansiyelini gören BTK çok önemli destek verdi ve o zamanki Başkan ğmer Fatih Sayan ve Başkan Yardımcısı Gazali Bey’in liderliğinde üç mobil işletmecinin […] ile bu proje, gerek firma sayısı, gerek bütçesi açısından TÜBİTAK tarihinin en büyük desteğini aldı.

2020 sonunda bitmesi planlanan 3 senelik projenin ortalarına gelmiş bulunuyoruz. TÜBİTAK’ın projelere uyguladığı standart denetlemelerin dışında, BTK, harici uzmanlar ve işletmecilerimizin uzmanları tarafından denetlenen bu projede, 3 ayda bir yaptığımız çalıştaylarda hem gelişmeleri raporluyor, hem de ortaya çıktıkça ürün lansmanları yapıyoruz.

Projenin parçası olan üniversiteler hangileri? Şirketlerden bahsedebilir misiniz? Kaç mühendis aktif olarak çalışmaktadır?

İ. Bağören: Projemizde 10 Üniversite (ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Bilkent, Altınbaş, Gazi, Galatasaray, Abdullah Gül, TOBB, OSTİM), 8 Teknokent (ODTÜ, İTÜ, Bilkent, Yıldız, Gazi, Hacettepe, İstanbul, Çukurova) ile işbirliği yapıyoruz. Projeye başladıktan sonra, TÜBİTAK-BİLGEM’in geçmişte işimize yarayacak ArGe çalışmaları yaptığını farkedip onları da projemize dahil ederek, hem rafa kaldırılmış projeye ikinci bir hayat verdik, hem de aynı ürüne iki defa kaynak harcanmasının önüne geçmiş olduk.

16 firmamız arasında bir uçta çok küçük KOBİ’ler, ortada global telekom piyasasında tecrübeli firmalar, diğer uçta dev ArGe birikimi ve kadrosuyla Havelsan var. Projede 500’ü aşkın mühendis çalışması planlandı.

HTK üyesi olan ve 4.5G’de birikim sağlamış ULAK AŞ ile birlikte çalışmak için çok çaba sarfettik, ancak onları savunma sanayinin alt yüklenicilerini insan kaynağı firması olarak kullanıp, ticari hakları sahiplenen geleneksel büyük ağabey modeli dışında çalışmaya ikna edemedik.

Bu projede düzenleyici kurum (BTK), sanayiciler (OSTİM), fon sağlayıcı kurum (TÜBİTAK), pazarın hakimi işletmeciler (Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone), üniversiteler, teknokentler ve üreticiler bir araya getirilmiştir. Bu bakımdan model Türkiye’de ilk defa uygulanmaktadır. Projemiz, çok paydaşın bir arada çalışmasının yanı sıra, sadece ArGe değil, ürünleşmeyi de hedeflemesinden dolayı, TÜBİTAK’ın ArGe’si yapılmış projelerin kümelenerek ticarileşmesi hedefi ile bu sene başında başlattığı SAYEM destek programında bizim projemiz model teşkil etti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: