Kayseri’nin parlayan yıldızı makina sektörü

HomeTürkiye Ekonomisi

Kayseri’nin parlayan yıldızı makina sektörü

Kayseri’de makina sektörü, 2018’de ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 51 oranında artırarak, yaklaşık 60 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi

KOSGEB’İN YENİ FİNANSMAN DESTEĞİNİ AÇIKLADI
Türkiye’nin enerji ithalatı faturası mayısta azaldı
E-Ticaret Teşviklerinden Faydalanma Fırsatını Kaçırmayın.

Kayseri’de makina sektörü, 2018’de ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 51 oranında artırarak, yaklaşık 60 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 250 firmanın makina üretimi yaptığı ilde, 74 ülkeye de ihracat gerçekleştiriliyor. Türkiye’de tek denilebilecek özel üretimlerin arttığı kentte, ağırlıklı KOBİ ölçekli olmak olmak üzere teknolojik ürünler imal eden firmalar da faaliyet gösteriyor.
Büyüksimitci: “İhracatını en çok artıran sektör”
Kayseri’de ihracatını en çok artıran sektörün makina olduğunun altını çizen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Sektör, 2018’de önceki yıla göre ihracatını yüzde 51 artırarak 60 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. TÜİK tarafından açıklanan 2019 Ocak ayı verilerine göre de, makina ve aksamları ihracatında kentimiz Türkiye’de yedinci sırada bulunuyor” dedi.

Kayseri’de makina imalat sektörünün, son 10 yılda yakaladığı ivme ile kentin önemli dinamikleri arasına yerleşmeyi başardığını dile getiren Büyüksimitci, sözlerini şu şekilde sürdürdü: […] firmanın makina üretimi yaptığı ilimizde, iç pazarın yanı sıra başta Rusya, Fransa ve Polonya olmak üzere toplam 74 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Sektörde Türkiye’de tek denebilecek özel üretimlerin arttığı kentte, ağırlıklı KOBİ ölçekli olmak olmak üzere teknolojik ürünler üreten firmalar da yer alıyor. Şehirde; takım tezgahları, mobilya sektörüne yönelik makinalar, kablo ve çelik tel üretim makinaları, ambalaj ve paketleme makinalarının yanı sıra, […] imalat sanayiinin Kayseri’de son 10 yılda güzel bir ivme yakaladığını kaydeden Büyüksimitci, SGK kayıtlarına göre sektörde kayıtlı 250 makina firmasında 5 bin sigortalı çalışanın istihdam edildiğini anlattı. Büyüksimitci, “Çoğu firmamız KOBİ niteliğinde; ancak teknolojik ürünler üreten firmalarımız da var. Odamızın dış ticaret verilerine göre, 15 civarında makina firmamız 74 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. En çok ihracat yaptığımız ilk üç ülke olan Rusya, Fransa ve Polonya, toplam makina ihracatımızın yüzde 50’sinden fazlasını oluşturuyor. […] olacaklarına inandığını da sözlerine ekledi.
Aksoy: “Teşvikler proje odaklı olmalı”
Türkiye’de son yıllarda kamu ve özel sektörde makina yatırımlarının küçüldüğünü, Ar-Ge ve ihracat teşvik unsurlarının bulunmadığını ileri süren Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Yönetim Kurulu Başkanı Akif Aksoy ise, Kayseri makina sanayiinin de Türkiye’nin genel tablosundan bağımsız olmadığını aktardı. Aksoy, şöyle konuştu: “Türkiye’de makina sektörünün geliştirilmesi ve ihracatın artırılması istikrarlı büyüyen bir iç pazar ile mümkün olabilir. Ancak ne yazık ki; son yıllarda içinde bulunduğumuz ekonomik durum ile gerek kamu, gerekse özel sektörde makina yatırımlarının küçüldüğünü görüyoruz. Son dönemde Türk makina sektörü için öncelikli ve ayrıcalıklı hiçbir yatırım, üretim, Ar-Ge ve ihracat teşvik unsuru bulunmuyor. Teşvikler […] mutlaka geri bildirimlerle belirlenmeli, ince ayarlar yapılmalı, sistemli bir gözetim ve denetim sağlanmalı. Bu bahsettiğimiz genel politikaların sağlanması ile Kayseri’nin de makina imalat sanayiende çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum.”
Altıntop: “Üreticiler kamu tarafından desteklenmeli”
Türkiye ve Kayseri’deki üreticilerin makina sektöründe kamu desteği ile gelişimlerini sürdürmeleri gerektiğini kaydeden Erciyes Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Necdet Altıntop da, şunları aktardı: “Kayseri’de Taksan’ın devamı olan bir işletmemiz ile küçük birkaç makina-tezgah üreticisi firmamız var. ğncelikle bu tür sanayi tesislerinin kamunun desteği ile gelişmeleri ve Türkiye’nin CNC takım tezgahı […] Cemal Dener, milli imalat sanayiine her geçen gün daha fazla katkı sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi. İç Anadolu Bölgesi’nde makina imalat sektöründe en yoğun Ar-Ge çalışması yapan firmalar içerisinde yer aldıklarının altını çizen Dener, “Sektörümüz, Ar-Ge tabanlı projeler ve teknolojik yatırımlarla çok daha iyi seviyelere ulaşacak” diye konuştu.
Doğan: “Yatırımlarımızı Endüstri 4.0’a göre şekillendiriyoruz”
Dünyanın en büyük yatak makinası üreticilerinden olan ve yıllık 10 milyon dolar civarında ihracat yapan Mert Makina Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Nebi Doğan, Ar-Ge faaliyetleri ve teknolojik gelişimin kendileri için çok önemli olduğunu aktardı. Yatırımlarını Endüstri 4.0 yönünde şekillendirmeye başladıklarını anlatan Doğan, sektörün teknolojik alt yapısını güçlendirerek çok daha iyi yerlere geleceğini dile getirdi.
Karagöz: “Nitelikli personel bulamıyoruz”
Havacılık ve uzay sanayii başta olmak üzere stratejik alanlarda yedek parça ve parça üretimi […] Karagöz ise, sektördeki asıl sıkıntının yetişmiş eleman eksikliği olduğunu söyledi. Aradıkları nitelikli personeli bulamadıklarını anlatan Karagöz, “2019 yılında da, sektörümüzün yeni yatırımlarla bir üst seviyeye çıkmasını bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
Koç: “Dinamik bir pazara sahibiz”
Türkiye pazarında robotik sistemler ve endüstriyel otomasyon alanında öncü firmalar arasına girmeyi hedefleyen Mekem Makina şirketinin Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Koç da, Türkiye pazarı dinamik ve yükselme eğiliminde olduğunu vurguladı. Pazardaki aktörlerin konjonktüre göre çok çabuk şekil alarak tepki verebildiklerine dikkat çeken Koç, “Bu yapımız ile içinde bulunduğumuz küresel ekonomik savaşlarda dâhi ayakta durabiliyoruz. Birçok genç yatırımcı ve firma, yalnız yurt içinde değil yurt dışında da güzel işlere imza atıyor. Potansiyeli olan genç bir iş gücümüz var. Bu da bizi çoğu Avrupa ülkesinden bir adım ileri taşıyor” ifadelerini kullandı.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: