ISO 500’den yansıyanlar ve KGF İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) her yıl düzenli olarak yayınladığı ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ 2018 yılı ara…

HomeTürkiye Ekonomisi

ISO 500’den yansıyanlar ve KGF İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) her yıl düzenli olarak yayınladığı ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ 2018 yılı ara…

BiP'te paylaş Whatsapp'ta paylaş Pinterest'te paylaş Flipboard'da paylaş E-posta gönder İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) her yıl düzenli olarak yayın

Şirketlerin devreden KDV alacaklarına ihtiyaç var
‘Evlat nöbeti’ndeki aileyi tehdit eden sanığa 22 yıla kadar hapis istemi
Afyonkarahisar Haberleri: KOBİ’lere nefes kredisi desteği

BiP’te paylaş Whatsapp’ta paylaş Pinterest’te paylaş Flipboard’da paylaş E-posta gönder İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) her yıl düzenli olarak yayınladığı ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ 2018 yılı araştırmasının bu yılki sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçları Türkiye sanayisine ilişkin kapsamlı bir veri seti sağlıyor. MAKALEYİ SESLİ […] Ayrıca işletmelerin faiz, amortisman ve vergi öncesi karları da yüzde 48’lik bir artışla 140,2 milyar TL’ye yükselmiş. ğte yandan İSO 500’ün mali borçları yüzde 35,3 artarak 328,6 milyar TL’ye çıkmış. Finansmanda özkaynakların payı yüzde 33 olurken borçların payı yüzde 67 olarak gerçekleşmiş. Bu borçların vade dağılımına bakarsak kısa vadeli borçlardaki artışın yüzde 46,3 ile 149 milyar TL’ye yükseldiğini görüyoruz. Hal böyle […] Aslına bakarsanız içinde spekülatif kur ataklarının da olduğu 2018 gibi hiç hatırlamak istemeyeceğimiz bir yıl için oldukça iyi kabul edilebilecek bir İSO 500 performansı söz konusu. İSO 500’ün içerideki ve dışarıdaki pek çok olumsuzluğa rağmen, faaliyet karı oranını yüzde 9,6’dan 10,9’a yükseltmesi ve ihracatını yüzde 11,3 artırması tartışmasız oldukça önemli bir başarıya işaret ediyor. İSO 500’DE SORUNLU ALAN HANGİSİ? Yukarıda kısaca […] ne diye sorarsanız orası İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın konuşmasında gizli. Bahçıvan; ‘Türkiye’nin tekrar makul faiz maliyetlerine dönmesi ve sanayinin kendisini fonlama yönteminin kökünden değişmesi gerekiyor.’ diyor. Yani konu dönüp dolaşıp finansman maliyetlerine geliyor. Daha düşük faizle, daha uzun vadeli ve kolay bir şekilde finansmana erişim konusunun öncelikli alanlardan birisi olması gerekiyor. Zira İSO 500’de 2018 yılında faaliyet karının yüzde 89’u finansman giderlerine gitmiş. Geçen sene bu oran yüzde 49,8’di. KREDİ GARANTİ FONU’NDAN YENİ BİR ADIM Daha düşük faizle, daha uzun vadeli ve kolay bir şekilde finansmana erişim denilince akla ilk gelen yerin KGF olduğunu artık biliyoruz. Daha önce de bu köşede Merkez Bankası’nın bir araştırmasında da tespit ettiği üzere KGF kefaletleri ile kullandırılan kredilerin; vadelerin uzamasını ve faizlerin düşmesini sağladığını detayları ile anlatmıştım. Finansmana erişim açısından önemli bir finansal mühendislik olan KGF uygulamalarının Türkiye ekonomisi üzerindeki olumlu etkilerini geçtiğim yıllarda makro ekonomik verilerde görmüştük. Bu bakımdan KGF paketlerini yakından takip ediyoruz. Hafta başında KGF ‘KGF Destek Kredisi Projesi’ başlıklı yeni bir paketi hayata geçirdi. Geçtiğimiz dönemde KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı kapsamında Avrupa Yatırım Fonu’ndan hibe olarak sağladığı fona olan ilgi çok yoğun olunca bu kez KGF kendi özkaynakları ile devreye girmiş durumda. KOBİ’lerin yararlanabileceği 500 bin TL üst limitli 12 ay ödemesiz, 36-60 ay arası vadeli kefalet programı hali hazırda 14 bankada kullanıma hazır durumda. KGF’nin söz konusu kredilerdeki kefalet oranı yüzde 80 gibi oldukça iyi bir oran olarak belirlenmiş.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: