Mahmut Arslan, basın mensuplarıyla sohbet toplantısında, kamu işçisinin zam görüşmeleri, ücretsiz izin ve kısmi çalışma uygulamaları, kadına yönelik şiddete dair açıklamalarda bulundu.
Kamudaki yaklaşık 650 bin işçinin mali ve sosyal haklarını belirleyecek Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü ile ilgili hazırlıklara başladıklarını belirten Arslan, şu bilgileri verdi:
"Bu iş için konfederasyonumuz bünyesinde bir komisyon kurduk. Üyemiz sendikalarla değerlendirme toplantısı yaptık, önümüzdeki hafta tekrar bir toplantı yapacağız. Türk-İş'ten süreci birlikte yürütmek yönünde teklif aldık. Bu kapsamda iki konfederasyonun heyetleri, talepleri oluşturmak için üç kez bir araya geldi. İnşallah bu birlikteliğimizi başarılı bir toplu iş sözleşmesiyle taçlandırmak istiyoruz."
Ücretsiz izin uygulaması kontrolden çıktı
Arslan, Kovid-19 salgınının olumsuz etkilerinin sürdüğünü, bu süreçten en fazla çalışanların zarar gördüğünü söyledi.
İstihdamı korumak için uygulanan ücretsiz izin uygulamasının geniş bir kesimi kapsadığına dikkati çeken Arslan, şunları kaydetti:
"Kısa çalışma ödeneğini hak edemeyenler için planlanan bir şeyin, genele şamil edilmesi haksız bir uygulama. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamadığı için 2 milyon 470 bin kişinin ücretsiz izine çıkarılması mantığa aykırı. Sistemin bütününe baktığınız zaman da bu olacak iş değil. Bunun, kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlar için uygulanacağına metinde yer verilmeliydi.
Sonraki süreçte bu iş kontrolden çıktı, işveren işine gelmeyen personeli ücretsiz izine çıkardı. Kısa çalışma ödeneğinde belirli şartlar var. Bu nedenle işverenler açısından ücretsiz izin daha pratik bir tercih oldu. Oysa biz buna, kısa çalışma ödeneğinden yararlanmayanlar mağdur olmasın niyetiyle destek vermiştik."