Ekonomi Reform Paketi'ne ilişkin takvim kapsamında, döner sermayeler ve özel hesap uygulamalarının bütçeye alınmasına yönelik adımların tamamı yıl sonuna kadar atılacak.
Dün açıklanan Ekonomi Reformları Eylem Planı'na göre de bu hedeflerin sorumlu ve ilgili kurumları, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, özel hesap uygulaması olan kamu idareleri ile döner sermaye işletmesi bulunan kurumlar olacak.
Döner sermaye, genel bütçe içindeki kuruluşlara iktisadi ve yönetim bakımından serbestlik getiren, sınai ve ticari nitelik taşıyan işletmeleri kapsarken, bu işletmeler kar amacıyla çalışabiliyor. Döner sermayeli işletmeler, mali idare sisteminin önemli istisnalarından biri olarak görülüyor.
Ülkede 46 özel hesap ve 2 bin 300 döner sermaye işletmesi var
Türkiye'de şu anda 46 özel hesap yer alırken, ilgili kurumlar ve bakanlıkların 2 bin 300 civarında döner sermaye işletmesi bulunuyor. Bu döner sermayelerin bütçesi de 100 milyar lirayı aşıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da Anadolu Ajansı Editör Masası'nda yaptığı değerlendirmede, döner sermayeler ve özel hesap uygulamalarının Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile Kamu İhale Kanunu'na tabi olmadığını ancak Sayıştay denetimi kapsamında bulunduğunu belirterek, "Bunlar merkezi yönetim bütçesi kapsamında değiller, bunları kapsama alarak Meclisin bütçe hakkını daha da güçlendiren yapıya kavuşturmuş olacağız." ifadelerini kullanmıştı.